Onze eigen backbone: het INMOVES’ breedbandnetwerk

Het INMOVES’ breedbandnetwerk is met name bedoeld om (tijdelijke) verkeerscamera’s te ontsluiten. Compressietechnieken hebben de kwaliteitsverbetering van moderne camera’s niet bij kunnen houden: moderne HD of zelfs 4K-camera’s die ‘live’ uitgekeken moeten worden hebben een flinke dataverbinding nodig. Er kan daarbij gebruik gemaakt worden van het mobiele 4G-netwerk, maar omdat de kosten voor het dataverbruik snel heel fors worden, is dat eigenlijk geen oplossing voor camera’s die langdurig worden gebruikt.

INMOVES heeft een eigen breedbandnetwerk dat een flink deel van Nederland bestrijkt: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en delen van Brabant en Gelderland. Dat netwerk kent hoge opstelpunten, zodat het vanaf die opstelpunten mogelijk is om andere locaties via een straalverbinding te ontsluiten.

De locaties waar tijdelijk verkeerscamera’s moeten worden geplaatst hebben meestal geen mogelijkheid tot een snelle ontsluiting via glasvezel- of koperinfrastructuur, zodat het ontsluiten via het breedbandnetwerk van INMOVES eigenlijk het enige (kosteneffectieve) alternatief is.

Het INMOVES’ breedbandnetwerk bestaat uit circa 50 hoge opstelpunten, 75 straalverbindingen en 4 permanente Points of Presence (POP’s): locaties waar het netwerk via een ‘vaste’ vpn-lijnverbinding is geconnecteerd aan ons datacentre. Het netwerk heeft redundantie zodat het kan omgaan met uitval van verbindingen: de meeste locaties zijn op twee of zelfs meer manieren ontsloten en segmenten kunnen zelfs ook via een andere POP worden ontsloten.

Het INMOVES’ breedbandnetwerk wordt gebruikt in diensten die we leveren voor Rijkswaterstaat, provinciale wegbeheerders, aannemers en exploitanten van bedrijventerreinen.