In Rotterdam kijkt het publiek mee

De sluiting van de Maastunnel heeft een grote impact op de doorstroming in Rotterdam. Om overlast te beperken heeft de gemeente Rotterdam besloten tot een flink aantal maatregelen. Een daarvan betreffen de Jamcams: verkeerscamera’s waarmee het publiek met eigen ogen kan zien hoe het verkeer op dat moment doorstroomt.

INMOVES realiseerde in opdracht van de gemeente Rotterdam 24 verkeerscamera’s. De meeste camera’s staan opgesteld op hoge gebouwen zodat kijkers vanuit vogelperspectief naar het verkeer kunnen kijken. Dankzij die hoge opstelpunten is het beeld vaak spectaculair en bestrijken de camera’s een groot gebied.

De camera’s konden worden geplaatst dankzij de bereidwillige medewerking van gebouweigenaren en -bewoners. Voor de data-ontsluiting bouwde INMOVES een eigen verbindingennetwerk, zodat er geen afhankelijkheid is van derden. Het netwerk is in belangrijke mate redundant, in veel gevallen kan het wegvallen van een verbinding worden opgevangen. De videobeelden worden verspreid vanaf INMOVES’s eigen steramingplatform, dat er voor zorgt dat de belasting van het cameranetwerk beperkt blijft, ook wanneer er veel wordt gekeken.

Vanaf maandag 21 augustus zijn de live-verkeersbeelden ook door het publiek te bekijken. Op Rotterdam Onderweg kan je met eigen ogen zien of het verkeer doorstroomt.

Intussen hebben ook de operators van de verkeersregiekamer de meerwaarde ontdekt: ze gebruiken de beelden naast de beelden die ze al ter beschikking hadden.

Het is de bedoeling dat de beelden tenminste drie jaar beschikbaar blijven. INMOVES beheert en onderhoudt het netwerk.